Translate

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Ptasie mleczko, czyli biszkopty pod różową chmurką

Przepis, który zawsze przypomina mi babcię. Dosłownie - kawałek nieba :)

Składniki na średnią blaszkę: 
  • 500 gram mleka skondensowanego
    niesłodzonego (w kartoniku)
  • 3 galaretki (w tym co najmniej 2 takie same,
    polecam, by były np. truskawkowe - wtedy
    pianka będzie różowa :D )
  • paczka biszkoptów (najlepiej okrągłych)
    ok. 120 gram
  • owoce do dekoracji  (niekoniecznie) -
    polecam jagody, maliny...
Sposób robienia:
Rozrabiamy galaretki - dwie w jednym naczyniu (te same) i jedna osobno. Odstawiamy do wystygnięcia, tę z dwoma nawet na chwilę do lodówki (ale nie gorące!!). Gdy zacznie tężeć mleko wlewamy do miski (dość sporej!) i miksujemy,
aż będzie puszysty. Dodajemy galaretki i znowu miksujemy.
Całość dajemy do wyłożonej wcześniej biszkoptami (najlepiej
dość ciasno) blaszki i wstawiamy do lodówki. Gdy pianka "stężeje"(będzie bardziej stała niż po miksowaniu) układamy na niej owoce i zalewamy galaretką (tą drugą). Odstawiamy do lodówki aż stężeje. Gotowe! :)





Zachęcam do komentowania :)
Muffinka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz